info@schrijfatelier.nl   |   06 5164 9829

Schrijforiëntatie

Januari/februari/maart 2020

Begeleiding: Jeanet van Omme

 

 

 

32087227_1724049587684925_3413463032733368320_o

 

Aan het eind van deze ateliercursus Schrijforiëntatie heb je (meer) inzicht in je eigen schrijfproces:

* je weet welke onderwerpen er in je leven

* je schrijfstijl is losser en heeft een groter bereik

* je weet welk onderwerp bij welk genre past
* je kunt je eigen werk beoordelen en herzien

 

Schrijforiëntatie: Onderwerp

We onderzoeken al schrijvend de mogelijke onderwerpen die bij jou van binnen borrelen en die de moeite waard zijn om over te schrijven.

 

Schrijforiëntatie: Genre

Sommige onderwerpen lenen zich voor een gedicht, andere zijn meer verhalend of juist essayistisch. Iedere week staat een ander genre centraal. Wat zijn de karakteristieke kenmerken van het gedicht, de column of het verhaal?

 

Schrijforiëntatie: Stijl

Raak de lezer door sappig en zintuiglijk schrijven. Schrijf nuchter over emotionele zaken of juist andersom. Wissel eens van perspectief: wat gebeurt er met je stijl als je schrijft door de ogen van zeg, een oude man, een angstig kind of een hongerig dier?

 

Atelier

In een veilige atelieromgeving word je uitgedaagd om nieuwe wegen in te slaan. Je krijgt schrijfopdrachten en veel kijk- en leestips. Literatuurfragmenten, columns, gedichten en beeldende kunst helpen je op weg. En natuurlijk ontvang je opbouwende feedback.

 

Actief

Iedere cursist-schrijver is bereid actief deel te nemen aan de schrijfgroep: je deelt je schrijfsels met elkaar, je levert én ontvangt feedback. Je hebt een open onderzoekende houding.

 

Beginners/gevorderden

Voor beginners is deze cursus een ambachtelijke oriëntatie op het vak creatief schrijven. Voor gevorderden biedt deze cursus de kans om met een frisse blik naar je schrijfproducten te kijken. De praktijk leert dat beginners en gevorderden veel van elkaar kunnen leren.

 

 

 

img_2070

Wanneer

januari/februari/maart 2020 (data volgen nog)

Kosten

Informatie volgt

Aanmelden

Je kunt je aanmelden met het inschrijfformulier.

 

 

Bij inschrijving gelden de Algemene  VOORWAARDEN. Lees ze goed door.


 

Informeer bij je werkgever / uitkeringsinstantie of je deze cursus schrijforiëntatie vergoed kan krijgen. Uit ervaring blijkt dat je schriftelijke communicatie sterk verbetert door deze cursus: iets waar je veel aan kunt hebben in je werk. Bij twijfel kun je contact opnemen met info@schrijfatelier.nl of 06 5164 9829.


brainstormOud-cursisten aan het woord

Ik vond de opdrachten heel origineel! Het daagde me uit. Ook het nadenken over stijl, methode, inspiratie en keuzes maken, is iets wat ik nog niet eerder op deze manier ben tegengekomen bij een schrijfcursus. Hier heb ik veel aan gehad. Ik vond de cursus veel te kort! Sabrine E. voorjaar 2015

 

Een cursus die je fantasie op gang brengt met speelse opdrachten. Goed en samenhangend, het een leek uit het ander voort te vloeien. Een ontspannen maar toch ook gestructureerde cursus. Selma E. voorjaar 2015

 

De cursus is inzichtelijk, gevarieerd en leerzaam. Alle belangrijke schrijfstijlen komen aan bod. Je moet het wel serieus nemen en tijd voor vrijmaken. Na de oriëntatiecursus heb je een goed beeld van je eventuele talent en plezier in het schrijven. Carien S, najaar 2014

 

De nadruk ligt op schrijven, ook tijdens de les; je schrijfspier wordt goed aangewakkerd. Roos A. najaar 2014.

 

Het leukste vond ik de oefeningen in de les, die meteen het begin waren van de opdracht voor thuis. Zo begon je thuis nooit met een blanco vel en dat is heel erg fijn! We kregen alvast een zetje en wat hulp om het vervolgens zelf af te maken. Leuk! Mirjam J. najaar 2014

Jeanet, ik wil je heel hartelijk bedanken!! Heb zoveel plezier beleefd aan deze cursus. Heb weer veel over mij zelf geleerd. En de manier waarop je les geeft, is heel ontspannen. De lat lag net hoog genoeg. Yvonne de J. voorjaar 2013
Een brede oriëntatiecursus, waarbij veel aspecten in een razende vogelvlucht voorbij komen. De opbouw en samenhang vond ik heel erg goed. Jeanet creëert een veilige sfeer, door de luchtige en humorvolle aanpak worden tijdens de les blokkades snel overwonnen. Miranda R. vroeg voorjaar 2012

 

De opbouw van de cursus is heel sterk, je voelt je bij iedere les groeien samen met je medecursisten. Een hele goede aanpak, streng in de regels  belangrijk: die feedbackregels, daar werd geen millimeter van afgeweken, erg goed), vriendelijk in de aanwijzingen en met veel complimenten als iets goed gelukt was.

Nelly P, vroeg voorjaar 2012

 

Op een gegeven moment zei je dat ik een schrijversoog heb. Dat vond ik geweldig, want ik wil heel graag gewone dingen beschrijven om het bijzondere er van te laten zien.

Ron S. vroeg voorjaar 2012

 

”Tijdens de cursus kan je je schrijfervaring verleggen en ondervinden dat het niet perfect hoeft. Verrassend vond ik het schrijven van een gedicht – zalig om te doen!

Yvonne W., najaar 2010

 

‘Jeanet van Omme, de docent, vind ik een didactisch wonder. De combinatie van bespreken van de lesstof en het voorbereiden van het huiswerk zorgt voor zeer gevarieerde avonden. Doen! Nieuwe inspiratie vind je in het Schrijfatelier’.

Elisabeth Spits, najaar 2009

 

In het Schrijfatelier is de liefde voor het schrijven voelbaar. Het is een veilige plek om te oefenen, daar is ook ruimte voor tijdens de lessen. Er is veel informatie beschikbaar: boeken, tips, uitwisseling. Alle schrijfvormen komen aan bod. Doen!

Carola van den B-P, najaar 2009

 

brainstormMooie opbouw, ontspannen sfeer, diepgang, goede inspirerende opdrachten. Leuke juf!  winter 2015 Cato F. 

 

Jouw sterke punt is het schrijven laagdrempelig maken, ontdoen van poeha. winter 2015 Annemiek B.

 

De cursus Schrijforiëntatie was als stampen in de plassen. Buiten spelen. Dingen doen die we veelal door het volwassen worden verleerd zijn. Roeren in de creatieve emmer en kijken wat er tevoorschijn komt. Vond het heerlijk om te doen, heb er enorm van genoten! De creativiteit gaat weer stromen en houdt ook niet meer op. Creatieve ingevingen zijn zo waardevol en maken blij. Een glimlach als je terugleest. Wat me ook aansprak is het intuïtieve schrijven in de lessen. Gewoon gaan zitten en schrijven. Wat daar allemaal niet uitkomt. Ongelooflijk zo leuk! Mirjam J. najaar 2014

 

Jeanet heeft een prettige, creatieve manier van werken, prettig in de zin van stimulerend en bescheiden. Ze geeft voorzetjes die het schrijfproces op gang brengen. Je krijgt steeds de keuze om één van de voorzetjes uit te werken. Ik vond het mooi dat de cursus begon en eindigde met het oerthema/-verhaal . Voorjaar 2014 Riet E.

 

De thematische opzet met uitwaaiering naar verschillende invalshoeken en tips, verwijzingen naar docu’s, literatuur, museum en dergelijke vond ik verfrissendVoorjaar 2014  Geke K.

 

Niet teveel in dat hoofd gaan zitten maar huppakee de wekker zetten en schrijven. Nooit gedacht dat er dan dus echt elke keer iets zou komen. Ik heb geleerd om daar op te kunnen vertrouwen: heerlijke ontdekking! Voorjaar 2013, Linda V.