info@schrijfatelier.nl   |   06 5164 9829

Schrijforiëntatie

Begeleiding: Jeanet van Omme

 

 

Volgende cursus start in voorjaar 2018.

Data volgen.

 

Wil je schrijven maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is deze ambachtelijke module Schrijforiëntatie iets voor jou. Je maakt kennis met verschillende literaire schrijftechnieken. Aan het eind van de lessenreeks weet je beter welk genre bij je past.

 

Misschien schreef je vroeger graag, maar komt het er nooit meer van? Of schrijf je veel voor je werk en wil je je mogelijkheden uitbreiden? Aan de hand van gerichte opdrachten ga je persoonlijke observaties, emoties en ervaringen omzetten in een passende vorm. Voorbeelden uit de literatuur dienen als leidraad en inspiratie.

 

We beginnen bij je beeldend vermogen. Je kunt de lezer raken met directe beelden en treffende vergelijkingen en metaforen. Je associatief vermogen wordt aangesproken.

 

Een volgende stap is de kunst van het zintuiglijk schrijven. Zintuiglijkheid maakt een tekst helder en poëtisch.  Hierbij wagen we ons aan een (eerste?) gedicht. Poëzie is de basis van alle schrijven.

 

En natuurlijk oefenen we perspectief en stijl. Kan jij een tekst schrijven door de ogen van een dier?  Of door de ogen van een kind?  Een oude man? En welke stijl past daar dan bij?

 

In de module Schrijforiëntatie leer je manieren waarop je het effect van een tekst kunt beïnvloeden. Hoe maak je een tekst licht en leesbaar? Hoe raak je de lezer? Je gaat je beeldend schrijfvermogen aanspreken en ontwikkelen. Bovendien doe je inspiratie op.

 

Het streven is om aan het eind van de module beter inzicht te hebben in je eigen schrijfproces. De ervaring leert dat deze cursus effect heeft op al je schrijven. Het schrijven gaat makkelijker en vlotter.

 

 

Bezoek Schrijfkoorts voor een indruk van het werk van cursisten.

 

Volgende cursus start in voorjaar 2018.

Data volgen.

 

 

 

U kunt zich aanmelden met het inschrijfformulier.Bij inschrijving gelden de Algemene  VOORWAARDEN 2016. Lees ze goed door.

—————————————————————————

Kosten 2017
particulier tarief:  240 euro (incl. 21 % BTW) inclusief lesmateriaal (totaal 240)
zakelijk tarief: 240 euro (excl. 21 % BTW) inclusief lesmateriaal (totaal 290,40)

 

Informeer bij je werkgever / uitkeringsinstantie of je deze cursus schrijforiëntatie vergoed kan krijgen. Uit ervaring blijkt dat je schriftelijke communicatie sterk verbetert door deze cursus: iets waar je veel aan kunt hebben in je werk. Bij twijfel kun je contact opnemen met info@schrijfatelier.nl of 06 5164 9829.

——————————————————————————–

Oud-cursisten aan het woord

Ik vond de opdrachten heel origineel! Het daagde me uit. Ook het nadenken over stijl, methode, inspiratie en keuzes maken, is iets wat ik nog niet eerder op deze manier ben tegengekomen bij een schrijfcursus. Hier heb ik veel aan gehad. Ik vond de cursus veel te kort! Sabrine E. voorjaar 2015

 

Een cursus die je fantasie op gang brengt met speelse opdrachten. Goed en samenhangend, het een leek uit het ander voort te vloeien. Een ontspannen maar toch ook gestructureerde cursus. Selma E. voorjaar 2015

 

De cursus is inzichtelijk, gevarieerd en leerzaam. Alle belangrijke schrijfstijlen komen aan bod. Je moet het wel serieus nemen en tijd voor vrijmaken. Na de oriëntatiecursus heb je een goed beeld van je eventuele talent en plezier in het schrijven. Carien S, najaar 2014

 

De nadruk ligt op schrijven, ook tijdens de les; je schrijfspier wordt goed aangewakkerd. Roos A. najaar 2014.

 

Het leukste vond ik de oefeningen in de les, die meteen het begin waren van de opdracht voor thuis. Zo begon je thuis nooit met een blanco vel en dat is heel erg fijn! We kregen alvast een zetje en wat hulp om het vervolgens zelf af te maken. Leuk! Mirjam J. najaar 2014

 

Mooie cursus om te snuffelen aan verschillende schrijfvormen en -stijlen, met diverse inspiratie-opdrachten. En leren van de feedback op je eigen werk en de uitwerkingen van medecursisten. Barbara T. najaar 2013

 

 

Het is leuk om van verschillende dingen te ‘proeven’. De cursus is een goed begin is, als je nog niet weet welke richting je op wilt. En het is een goede manier om te ontdekken of schrijven bij je ‘past’. Milan V. voorjaar 2013
Jeanet, ik wil je heel hartelijk bedanken!! Heb zoveel plezier beleefd aan deze cursus. Heb weer veel over mij zelf geleerd. En de manier waarop je les geeft, is heel ontspannen. De lat lag net hoog genoeg. Yvonne de J. voorjaar 2013
Een brede oriëntatiecursus, waarbij veel aspecten in een razende vogelvlucht voorbij komen. De opbouw en samenhang vond ik heel erg goed. Jeanet creëert een veilige sfeer, door de luchtige en humorvolle aanpak worden tijdens de les blokkades snel overwonnen.

Miranda R. vroeg voorjaar 2012

 

De opbouw van de cursus is heel sterk, je voelt je bij iedere les groeien samen met je medecursisten. Een hele goede aanpak, streng in de regels  belangrijk: die feedbackregels, daar werd geen millimeter van afgeweken, erg goed), vriendelijk in de aanwijzingen en met veel complimenten als iets goed gelukt was.

Nelly P, vroeg voorjaar 2012

 

Op een gegeven moment zei je dat ik een schrijversoog heb. Dat vond ik geweldig, want ik wil heel graag gewone dingen beschrijven om het bijzondere er van te laten zien.

Ron S. vroeg voorjaar 2012


”Tijdens de cursus kan je je schrijfervaring verleggen en ondervinden dat het niet perfect hoeft. Verrassend vond ik het schrijven van een gedicht – zalig om te doen!

Yvonne W., najaar 2010

 

‘Jeanet van Omme, de docent, vind ik een didactisch wonder. De combinatie van bespreken van de lesstof en het voorbereiden van het huiswerk zorgt voor zeer gevarieerde avonden. Doen! Nieuwe inspiratie vind je in het Schrijfatelier’.

Elisabeth Spits, najaar 2009

 

In het Schrijfatelier is de liefde voor het schrijven voelbaar. Het is een veilige plek om te oefenen, daar is ook ruimte voor tijdens de lessen. Er is veel informatie beschikbaar: boeken, tips, uitwisseling. Alle schrijfvormen komen aan bod. Doen!

Carola van den B-P, najaar 2009

 

De cursus Schrijforiëntatie was als stampen in de plassen. Buiten spelen. Dingen doen die we veelal door het volwassen worden verleerd zijn. Roeren in de creatieve emmer en kijken wat er tevoorschijn komt. Vond het heerlijk om te doen, heb er enorm van genoten! De creativiteit gaat weer stromen en houdt ook niet meer op. Creatieve ingevingen zijn zo waardevol en maken blij. Een glimlach als je terugleest. Wat me ook aansprak is het intuïtieve schrijven in de lessen. Gewoon gaan zitten en schrijven. Wat daar allemaal niet uitkomt. Ongelooflijk zo leuk! Mirjam J. najaar 2014